Vrtuľníky už môžu v Prešove lietať

01.11.2003 Celý región

Výcvik osádok bojových vrtuľníkov na ich základni v Prešove môže pokračovať. Informoval o tom 31. októbra novinárov minister obrany Juraj Liška. Reagoval tak...
Výcvik osádok bojových vrtuľníkov na ich základni v Prešove môže pokračovať. Informoval o tom 31. októbra novinárov minister obrany Juraj Liška. Reagoval tak na otázku dokedy bude platiť zákaz letu po havárii jedného zo strojov, pri ktorej vo štvrtok 9. októbra zahynula celá štvorčlenná osádka. Príslušné nariadenie vydal minister v stredu 22. októbra.

Liška po slávnostnom nástupe k udeleniu čestného názvu Letecká základňa generálplukovníka Jána Ambruša a k prísahe nových 45 vojakov povinnej služby v tomto prešovskom útvare novinárom ďalej povedal, že výsledky analýz nehody budú hotové \"pravdepodobne\" do troch mesiacov. Minister označil za predčasné vyjadrovať sa k tomu, aké urobí závery.
Veliteľ základne Miroslav Kelemen novinárom potvrdil, že vrtuľníky už vzlietli a budú cvičiť zatiaľ len za jasného počasia.
K doteraz najväčšiemu vojenskému leteckému nešťastiu v Prešove došlo okolo poludnia 9. októbra. Z doteraz neznámych príčin sa počas výcvikového letu vrtuľník Mi-17 za zhoršených poveternostných podmienok zrútil pri obci Pušovce neďaleko Prešova. Zomreli traja piloti, ktorí patrili k najskúsenejším v 11-ročnej histórii prešovskej základne a palubný technik. Vrtuľník, ktorý prešiel pred rokom úplnou modernizáciou, sa premenil na vrak. Pred tým podobne sa zničili stroje, keď havarovali na Vianoce 2002 počas mierovej misie SFOR v Bosne a Hercegovine a v marci 2001 priamo v areáli leteckej základne.

(jj)
 

Vyberte región